[...] czasie karnityna zrobiła prawdziwą furorę jako specyfik wspomagajacy odchudzanie. Związek ten może mieć także inne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie. Jak donoszą badania, karnityna może usprawniać metabolizm węglowodanów, działać antyutleniajaco i wpływać na szybszą regenerację miesni po treningu. Szybkość spalania kwasów [...]
[...] Niemożność pokrycia zapotrzebowania kalorycznego sportowca samymi węglowodanami była jednym z motywów, baczniejszego zwrócenia uwagi na tłuszcze i gruntowniejszego ich przebadania. Magazyny energetyczne. Organizmy żywe magazynują energię w związkach chemicznych, łączących atomy węgla. Tak więc wszystkie substraty energetyczne są molekułami, [...]
[...] robią to węglowodany. Ostatnio jednak wielu producentów suplementów wypromowało nowy preparat będący połączeniem kreatyny, dekstrozy i kwasu alfa-liponowego. Ostatnie badania wykazały, że 50g białka i 50g dekstrozy daje wzrost poziomu insuliny porównywalny z 90g dekstrozy. Jedzenie białka z kreatyną i węglowodanami nie tylko dostarcza [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Vitarade_Recovery_Gel_i1968_d400x400.jpg Vitarade Recovery Gel Opis Vitarade Recovery Gel fueled by Vitargo jest przeznaczony dla sportowców wyczynowych oraz wszystkich osób aktywnych wykonujących ciężki wysiłek fizyczny, którzy poszukują sposobu na optymalnie szybką i efektywną regenerację. W celu zapewnienia [...]
[...] poza sportowcami odżywek dla dzieci, rekonwalescentów po chorobach i operacjach oraz osób cierpiących na przewlekłe choroby np. AIDS czy zapalenie wątroby. Istnieją liczne badania dotyczące enzymatycznej hydrolizy podstawowego białka serwatkowego jakim jest -laktoglobulina. Poza pepsyną i trypsyną używano specyficznych proteaz otrzymanych z [...]
[...] 1 do 3 godzin. Ale to są stare dane i trzeba je po prostu „wyrzucić przez okno", jak zażartował jeden z ekspertów. Kontrowersje na ten temat rozwiały niedawno przeprowadzone badania. W badaniach tych jednej grupie trenujących osób podawano odpowiednie odżywki w płynie 5 minut po treningu, a drugiej - 2 godziny po treningu. Wyniki były [...]
[...] przez dr Conrada Earnesta i wsp. (opublikowanego w European Journal of Applied Physiology), porównywano efekty 200mg androstendionu z 200mg androstendiolu. Zarówno badania laboratoryjne, jak i na zwierzętach, nie wykazały żadnych różnic dotyczących wzrostu testosteronu pomiędzy tymi dwoma suplementami. Z moich obserwacji wynika, że ani [...]
[...] przez dr Conrada Earnesta i wsp. (opublikowanego w European Journal of Applied Physiology), porównywano efekty 200mg androstendionu z 200mg androstendiolu. Zarówno badania laboratoryjne, jak i na zwierzętach, nie wykazały żadnych różnic dotyczących wzrostu testosteronu pomiędzy tymi dwoma suplementami. Z moich obserwacji wynika, że ani [...]
[...] w termogeniku i stymulancie - Thermo Speed - piperynę w bardzo wysokiej dawce, kofeinę oraz polifenole z zielonej herbaty, guarany i gorzkiej pomarańczy. Jak pokazały badania, bardzo ważnym antyoksydacyjnym składnikiem pokarmowym jest białko serwatkowe przedłużające o 60% czas życia zwierząt laboratoryjnych. Z jednej strony zawiera ono [...]
[...] tekstu. To właśnie w ten sposób zacząłem prawdziwą edukację. W 1977 ukończyłem medyczną biochemię i nie było już rzeczy, której nie mógłbym przeczytać. Po intensywnych badaniach/poszukiwaniach na temat zapotrzebowania sportowców na Białko zrozumiałem, że wszystko jest nie tak. Papiery jasno wskazywały, że sportowcy potrzebują znacznie [...]
[...] ćwiczeń na wybraną część ciała, można doprowadzić do jej szybszego odtłuszczenia. Czyli, że wykonując więcej ćwiczeń na brzuch, szybciej schudniemy w talii. Niestety badania naukowe nie potwierdziły tego poglądu. Sposób, w jaki organizm danej osoby odkłada tkankę tłuszczową w różnych częściach jej ciała, jest bardzo skomplikowanym [...]
[...] spożywać większych ilo¶ci tłuszczów i produktów białkowych, jest to bowiem głęboko sprzeczne ze zwyczajami żywieniowymi. Mankamentem przytoczonej pracy był brak badania spożycia kalorii i składników odżywczych po dłuższym stosowaniu diety, to jest po 6 miesi±cach. Taka informacja byłaby ważna dla oceny, jak długo pacjent [...]
[...] spożywać większych ilo¶ci tłuszczów i produktów białkowych, jest to bowiem głęboko sprzeczne ze zwyczajami żywieniowymi. Mankamentem przytoczonej pracy był brak badania spożycia kalorii i składników odżywczych po dłuższym stosowaniu diety, to jest po 6 miesi±cach. Taka informacja byłaby ważna dla oceny, jak długo pacjent [...]
[...] w trakcie sezonu startowego jak i off-season. Z pewnymi teoriami dietetycznymi i suplementacyjnymi bywa tak, że kiedy powstają maja wielu zwolenników i propagatorów a badania naukowe stale potwierdzają ich działanie. Jednakże po jakimś czasie znajdują się kolejni bezkrytyczni opinion leaders, którzy za wszelką cenę próbują [...]
[...] - hamowaniu procesów katabolicznych. Badania na ludziach dowiodły wysokiej skuteczności glutaminy we wpływie na poprawę gospodarki azotowej (białkowej) organizmu. Jednak badania na sportowcach wykazały, że jej dodatni wpływ na gospodarkę azotową przekłada się na rozwój tężyzny fizycznej - w nieco mniejszym stopniu, aniżeli się spodziewano. Z [...]
[...] samego wapnia. U pacjentów astmatycznych jednoczesne podawanie EPA i GLA powodowało znaczące obniżenie się mediatorów stanu zapalnego, które wywołują ataki astmy. Ostatnie badania pokazały, że mieszanka EPA, DHA i GLA aż o 43% zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. Sylwetka i ilość tłuszczu w organizmie Olej rybi, pomimo że jest [...]
[...] się osteoporozy, słabości mięsni, chorób serca, cukrzycy, chorób nerek, oraz całej masy innych problemów zdrowotnych Rozwiązaniem wg. Naukowców którzy prowadzili badania nad “chroniczną obniżoną kwasowością metaboliczna" jest jedzenie więcej alkalizujących pokarmów i mniej zasadowych. Ale jakiego rodzaju to dieta? Jedna z nich jest [...]
[...] kanabinoidów. Te dwa zioła które wypadły najbardziej obiecująco, to Echinacea Purpurea i Spilanthes Acmella. Obydwa zawierają wiele różnych alkilamidów, ale najnowsze badania kliniczne pokazały, że są 3 które mają szczególną zdolność przyłączania się do receptorów CB1 i CB2. Dodeka-2E,4E,8Z,10Z/E-tetraenoiczny kwas izobutylamidowy i [...]
[...] Trening = wzrost wrażliwości insulinowej Trening = wzrost szybkości syntezy białek mięśniowych Ale nie jest to element wymagany (!). Nie martw się o łapanie tłuszczu. Liczne badania wskazują, że ze względu na zmiany w produkcji enzymów , które występują w organizmie w dni nisko-węglowodanowe , zdobywanie nowej tkanki tłuszczowej jest prawie [...]
[...] i jęczmienia. Dlatego też najwyższą wartość pokarmową posiadają produkty wytworzone z mieszanek mąki amarantusowej z mąką tradycyjnych roślin zbożowych. Przeprowadzone badania nad przydatnością amarantusa do produkcji zbożowych mieszanek odżywczych dla niemowląt wykazały, że przy proporcji 60% amarantusa i 40% owsa uzyskano wartość odżywczą [...]